Architekti Karel Hubáček, Otakar Binar, Ludmila Švarcová navrhli koncertní síň v Teplicích (vznikla v letech 1978-1986).Obchodní dům Máj v Praze navrhli Miroslav Masák, Martin Rajniš a John Eisler, dům stojí v centru Prahy od roku 1975.
(vpravo) Architekti Karel Hubáček, Otakar Binar, Ludmila Švarcová navrhli koncertní síň v Teplicích (vznikla v letech 1978-1986)

Pod oběma stavbami, které se zapsaly do dějin české i světové architektury, jsou podepsáni architekti ze Sialu.

V roce 2006 nový vlastník nákupního střediska „Ještěd“ v centru Liberce, nadnárodní společnost Tesco, prosadila výměr k demolici. Spotřební zájmy nadnárodního koncernu tak dostaly zelenou před zachováním unikátní architektonické památky 70. let, zničení střediska Ještěd je pro českou architekturu velkou škodou.

Karel Hubáček, Miroslav Masák navrhli obchodní dům Ještěd v Liberci (z let 1968-1979).
Karel Hubáček, Miroslav Masák navrhli obchodní dům Ještěd v Liberci (z let 1968-1979).
FOTO: MUO

zrod Sialu úzce spjat se společenským klimatem v 50. a 60. letech. Nástup stalinismu v Československu v roce 1948 vedl v architektuře ke zrušení soukromých ateliérů, architekti museli přijmout zaměstnání ve státních projektových ústavech, Stavoprojektech. V libereckém Stavoprojektu se zformovala skupina architektů a konstruktérů zapálených pro svou práci. Vůdčími osobnostmi sdružení byli architekti Karel Hubáček a Miroslav Masák a statici Zdeněk Patrman a Václav Voda.
Cenu primátora hlavního města Prahy získala podoba divalda Disk v Praze (vlevo). Vpravo: rezidence pro velvyslance v Budapešťi s působivým cedrovým obkladem. Cenu primátora hlavního města Prahy získala podoba divadla Disk v Praze (vlevo). Vpravo: rezidence pro velvyslance v Budapešťi s působivým cedrovým obkladem.
FOTO: Sial
Divadlo Husa na provázku v Brně (architekti: Václav Králíček, Karel Hubáček, Jiří Hakulín). Divadlo Husa na provázku v Brně (architekti: Václav Králíček, Karel Hubáček, Jiří Hakulín).
FOTO: MUO

Konzulát ČSSR v Šanghaji navrhl Emil Přikryl v roce 1989.Slibný rozvoj aktivit Sialu však narušil nástup normalizace, ale přesto se od roku 1980  úspěšně zúčastňovali velkých architektonických soutěží na Západě.

Konzulát ČSSR v Šanghaji navrhl Emil Přikryl v roce 1989.
FOTO: MUO

O kvalitě projektů Sialu svědčí i řada cen a čestných uznání, které v 70. a 80. letech posbíraly.